Leesbevordering

Leesbevordering in het onderwijs

In het onderwijs wordt veel tijd gestoken in leesbevordering. Leesbevordering betekent dat leraren (vaak in samenwerking met ouders) alles in het werk stellen om kinderen meer te laten lezen. Want uit onderzoek blijkt steeds vaker dat jongeren te weinig lezen. Dat heeft nadelige gevolgen, die we zometeen uitleggen.

Hoe zorg je als leraar nu voor leesbevordering op een manier die ertoe doet? Ook dat leggen we in dit artikel graag aan je uit.

Waarom is leesbevordering zo belangrijk?

Lezen is een  vaardigheid die je nodig hebt om kennis uit boeken tot je te nemen. Zeker als je gaat studeren is het handig dat je kan lezen. Op de basisschool wordt al op jonge leeftijd gewerkt aan het leren lezen. Dit is technisch lezen. Het kunnen vertalen van tekens naar klanken. Later wordt begrijpend lezen belangrijk.

Het lezen van boeken is een  belangrijke activiteit om het lezen te verbeteren. Dit zijn de voordelen die lezen kinderen  oplevert:

Stuk voor stuk zijn dit vaardigheden die kinderen op den duur nodig hebben bij het verder leren op school. Kinderen die niet lezen blijven hoe dan ook achter. Onderzoeken laten zien dat er steeds minder kinderen zijn die lezen. Dat is niet zo raar, want er is veel andere materie voor handen. Games en sociale media houden kinderen ook erg veel bezig. En juist om die reden is het goed als er leesbevordering in het onderwijs plaatsvindt.

Wat is leesbevordering precies en hoe kun je er als leraar aan werken?

Wat is leesbevordering?

Leesbevordering is de verzamelnaam voor activiteiten die leesmotivatie een impuls geven.  Leesmotivatie is de zin die kinderen krijgen om een boek te lezen. Er zijn diverse activiteiten denkbaar en een aantal ervan sommen we zo voor je op. Maar het voornaamste doel van leesbevordering is dat kinderen zin krijgen om te gaan lezen en ook echt een boek pakken om dat te gaan doen..

Leesbevordering in de hogere groepen ziet er wel anders uit dan in de lagere groepen, waar lezen nog meer een standaard is. Het is dan  ook goed om je als docent op de hoogte te zijn  van die verschillen in aanpak.

Elke activiteit die als doel  heeft om kinderen te laten lezen, kun je wegschrijven onder leesbevordering. Maar is wel een  belangrijke kanttekening. Leesbevordering pakt namelijk lang niet altijd zo goed uit.

Activiteiten rondom het lezen

Er zijn veel activiteiten bij leesbevordering die zich niet direct op het lezen richten, maar rondom het lezen afspelen. Wanneer je kinderen een filmpje laat maken van een boek, zijn ze die tijd niet bezig met het daadwerkelijk lezen van het boek. Dat is niet erg, maar zorg er wel voor dat je de tijd in verhouding houdt. Een  half uur lezen en een half uur verwerken,  bijvoorbeeld. Maar het zou niet zo moeten zijn dat kinderen een uur een  boek lezen en dan weken bezig zijn met een  poster of boekendoos, zonder dat ze verder nog een bladzijde lezen.

Een aantal ideeën om aal leesmotivatie te werken zijn de volgende:

Leesbevordering maakt van lezen een feestje

Als je het  goed oppakt, zal je zien dat het lezen weer een feestje wordt. Kinderen die effectief en langere tijd bezig zijn met leesbevordering, pakken liever een boek op en doen dat dan ook vaker. Je zal een lange adem moeten hebben, zelf het goede voorbeeld moeten  geven, maar stevig inzetten op leesbevordering helpt echt.